Het materiaal

Waar komt het materiaal vandaan?

De Domtoren wordt zo grondig opgeknapt dat al het steen dat kan worden gerestaureerd ook op de toren behouden blijft. Alleen het steen dat door weer en wind zo is versleten dat het komende honderd jaar echt niet meer veilig op grote hoogte vast blijft zitten, wordt vervangen. Dat steen komt als puin, hele blokken en ornamenten van de toren af. 

Al het materiaal voor de ideeënwedstrijd komt van de Domtoren, van de top tot op straatniveau. Op de plattegrond kun je zien dat de gekleurde blokken op de tekening worden vervangen (blauw), ter plekke (gerestaureerd) of opgeknapt en teruggeplaatst (groen). Het blok voor jouw idee heeft dus op een van de blauwe plekken gezeten.

Bekijk hier de plattegrond
Domtoren Utrecht

Welk materiaal is er beschikbaar voor mijn idee?

Er is puin en een mooi aantal blokken en ornamenten beschikbaar. Niet zoveel dat je er een hele Domtoren mee kan bouwen, maar ook weer niet zo weinig dat er maar één zandloper (tof idee!) te vullen is.

Van Dom tot Steengoed

Hoe ziet het materiaal eruit?

We vragen je ideeën te verzinnen met materiaal dat als blokken en puin van de Domtoren gekomen zijn. Het puin kan je eventueel vergruizen, waardoor je er echt alle kanten mee op kan.

Over van Dom tot Steengoed
Van Dom tot Steengoed
Pinakelschacht
Van Dom tot Steengoed
Traceringblok
Van Dom tot Steengoed
Wimbergblok

Van Dom tot Steengoed
Montant
Van Dom tot Steengoed
Kruisbloem
Van Dom tot Steengoed
Driepasblok

Van Dom tot Steengoed
Stijl
Van Dom tot Steengoed
Piron

Wat voor een soort materiaal is het?

De Domtoren is over langere periode gebouwd en in de loop van de eeuwen meermaals gerestaureerd. De toren is daardoor een ecologische lappendeken van verschillende soorten natuursteen. De meest voorkomende steensoorten zijn zandsteen, tufsteen, trachiet en kalksteen. Wil je meer weten over de soorten steen? Bezoek dan Nemo Kennislink.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

Over van Dom tot Steengoed