Resultaten

Vorig jaar kon iedereen een idee indienen naar aanleiding van de vraag ‘Wat zou jij met het restmateriaal van de Domtoren doen?’ Maar liefst 200 creatieve denkers zonden hun “Domme” idee in. Uit deze ideeënwedstrijd en andere initiatieven zijn circulaire producten mét daarin stukjes Domtoren ontwikkeld. Waarvan je een deel kunt kopen in de webshop. Tastbare en zichtbare resultaten van hoe we het restmateriaal kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de realisatie van een lichtkunstwerk op de Domtoren. Bekijk hieronder de resultaten!

A Piece of Me: Mini Domtoren

Deze circulaire mini Dom is gemaakt met stukjes steen die zijn vrijgekomen tijdens de Domtoren restauratie. Het vermalen Domsteen gegoten met een duurzame kunsthars geeft elk model een uniek uiterlijk.

Maker: ontworpen en gemaakt door Niels Janszen van het Utrechtse bedrijf Reszto.

 

Naar de webshop

De Domtoren baksteen

Ga jij in de nieuwe stadswijk Merwede wonen? Grote kans dat jouw huis (deels) is gemaakt van stukjes Domtoren. De stenen zijn gemaakt van het puin en gruis dat bij de restauratie vrijkomt. Maar liefst 250.000 circulaire Domstenen (van de 1 miljoen!) gaan gebruikt worden bij de bouw van deze Utrechtse wijk. Zo krijgt het restmateriaal van de Dom een nieuw leven in de stad.

Meer info

Puin in een Lijstje

Deze steen is niet zomaar een steen maar komt van de Domtoren. Daarom is hij ingelijst. De kleine Domtoren bovenop de steen verwijst naar zijn herkomst.

Maker: Roos Kluvers van Utrechts bedrijf Roses are Red.

Naar de webshop

Domme Restauratie: Inkt prints met Dom gruis

De ontwerpen zijn gebaseerd op de 4 iconische onderdelen van de toren, herverdeeld in verschillende composities. Als een soort restauratie, maar dan wat dommer. Elke print bevat 2 gram Dom gruis dat is verkregen tijdens de restauratie. De verf en de schildering zijn volledig handgemaakt. Het zijn limited editions, van elk ontwerp worden er 100 gemaakt. Elk exemplaar is anders in textuur en kleurtoon. Foto’s kunnen afwijken.

Maker: Imme Huetink – Imme is vorig jaar afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven, en daarna terug verhuisd naar haar geboortestad Utrecht. Daar is ze haar ontwerpstudio begonnen in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein.

Ik ben heel blij om weer terug te zijn in mijn favoriete stadsie, en daarom ook extra trots op dit project.‘ – Imme

Naar de webshop

Over de ideeënwedstrijd

Tijdens de restauratie van de Domtoren wordt veel steen vervangen én hergebruikt. Iedereen krijgt de kans om aan het hergebruik bij te dragen en met het restmateriaal van de Domtoren zijn of haar idee uit te voeren. Elke stukje Dom, van blok tot puin, krijgt zo dankzij alle ideeën een nieuw leven. Bijna 200 (!) mensen uit heel het land hebben hun idee ingediend.

Ideeënwedstrijd