Ideeënwedstrijd

Domme Ideeën Avond

Op dinsdag 31 mei nodigen we alle idee-indieners en geïnteresseerden uit bij NE:EL voor een energieke avond vol creativiteit rondom de realisaties gemaakt van Domtoren restmateriaal. Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom bij NE:EL (Heuveloord 140 • 3523 CK UTRECHT).

Meld je aan

De eerste Domproducten te koop

De eerste producten gemaakt van restmateriaal afkomstig van de Domtoren kun je vanaf nu halen in de Utrecht winkel/VVV of online! Vier creatieve makers hebben het benodigde restmateriaal opgehaald en hun “Domme Idee” werkelijkheid gemaakt. Zo hebben Niels Janszen en Imme Huetink gebruikt gemaakt van Domtorengruis; Niels heeft dit tot mini-Domtorentjes gegoten en Imme Huetink heeft prints gedrukt met inkt van gruis. Roos Kluvers heeft puin met een houten Domtorentje in ene lijstje geplaatst en Jacqueline Klos heeft projecties ontworpen. Unieke Domtoren must-haves!

.

Naar de webshop

En de winnaars zijn....

De Domtoren Pitch Show was een groot succes! Twee van de vijf pitchers zijn in de prijzen gevallen:

“Dom Geweest” van Martin Verspeek wint de juryprijs en “Handdruk van de Dom” van Jay Tromp en zijn mede-studenten gaat er met de publieksprijs vandoor. Beide van harte gefeliciteerd!

Winnaars

Welk materiaal kan ik gebruiken?

De Domtoren wordt zo grondig opgeknapt dat al het steen dat kan worden gerestaureerd ook op de toren behouden blijft. Alleen het steen dat door weer en wind zo is versleten dat het komende honderd jaar echt niet meer veilig op grote hoogte vast blijft zitten, wordt vervangen. Dat steen komt als puin, hele blokken en ornamenten van de toren af. Wil je meer weten over het materiaal van de Domtoren?

Meer over het materiaal
Ideeenwestrijd van Dom tot Steengoed

Over de ideeënwedstrijd

Tijdens de restauratie van de Domtoren wordt veel steen vervangen én hergebruikt. Iedereen krijgt de kans om aan het hergebruik bij te dragen en met het restmateriaal van de Domtoren zijn of haar idee uit te voeren. Elke stukje Dom, van blok tot puin, krijgt zo dankzij alle ideeën een nieuw leven. Bijna 200 (!) mensen uit heel het land hebben hun idee ingediend.

Ideeënwedstrijd

Tijdlijn

Januari: er worden drie workshops georganiseerd waar idee-inzenders meer informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld crowdfunding, gemeentelijke ondersteuning en circulair materiaalgebruik. Lees hieronder meer over de workshops:

 1. Data workshop van Voor je stadsie en het Initiatievenfonds (Wil jij verder aan de slag met de realisatie van jouw winnende idee, maar ben je nog op zoek naar financiering voor jouw project? Ben je daarnaast benieuwd naar hoe je mensen enthousiast krijgt voor jouw initiatief en hoe je jouw idee kunt vertalen in woord en beeld? Kom dan naar de workshop waarin we je meer over crowdfunding en campagne voeren vertellen):
  • Dinsdag 18 januari 2022. 19.00 – 21.30 uur
  • Vrijdag 21 januari 2022 10.00 – 12.3o uur
 2. Inloopspreekuur gemeente Utrecht m.b.t. (kunst)initiatieven in de openbare ruimte (Heb jij een idee voor een (kunst)werk of inrichting van de openbare ruimte? En wil je weten hoe de gemeente hierin kan faciliteren, waar je qua vergunningen en regels aan moet voldoen, of hoe je anderen meekrijgt voor een initiatief, meld je dan aan voor het inloopspreekuur. Rinske Hordijk, Projectleider Kunst in de openbare ruimte en Fred Nuwenhuis, Gebiedsmanager openbare ruimte helpen je vragen te beantwoorden en de weg binnen de gemeente te vinden):
  • Dinsdag 25 januari 15.30 uur
  • Woensdag 26 januari 10.00 uur
 3. Inloopspreekuur circulair materiaalgebruik, Utrechts netwerk makers en partners en financiering (Bianca Ernst (Hof van Cartesius) en Guido Braam (Powered by Meaning) helpen je op weg met het verbinden van het Utrechts circulaire netwerk en hun netwerk van makers en partners, delen ervaringen over werken met gebruikt materiaal, denken mee over financiering en delen hun ervaringen over (circulair) ondernemerschap). Maandag 31 januari 14:00 uur (Het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94)

Februari: tijdens de week van de circulaire economie (7 t/m 12 februari) volgt een update van dit project en in het voorjaar streven we ernaar de eerste producten en projecten te lanceren.

Ideeenwedstrijd