Ideeënwedstrijd

Over de ideeënwedstrijd

Tijdens de restauratie van de Domtoren wordt veel steen vervangen én hergebruikt. Iedereen krijgt de kans om aan het hergebruik bij te dragen en met het restmateriaal van de Domtoren zijn of haar idee uit te voeren. Elke stukje Dom, van blok tot puin, krijgt zo dankzij jouw idee een nieuw leven. Of je nu een sleutelhanger met stukje steen of een bank van een ornament wilt maken. Een schaakspel wilt beeldhouwen of met Dompuin een tatoeage wilt zetten. Elk idee – hoe wild, groot of klein ook – is welkom. En als je wel weet wat je wil maken maar niet hoe, denken we graag met je mee hoe we jouw idee samen met een maker kunnen realiseren. Dus klim in de pen en dien hieronder je idee in.

Ideeënwedstrijd

Hoe doe ik mee?

Meedoen is (st)eenvoudig:

  • lees de beoordelingscriteria
  • schrijf je idee op;
  • dien het in voor 16 september;
  • drink een kopje koffie op het Domplein, zoek een maker of bezoek de Domtoren en DOMunder tot de jury klaar is;
  • blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de nieuwsbrief.
  • kom naar de pitch night op 18 november waar de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Klaar om in te dienen? Daar gaan we:

Dien hier je idee in

Hoe wordt mijn idee beoordeeld?

Alle ideeën bij elkaar zullen door de jury worden beoordeeld op de combinatie van onderstaande elementen. Dat betekent dat je idee niet per se aan alle elementen hoeft te voldoen: ons streven is om zoveel en zo divers mogelijke ideeën uit te voeren, en tastbare projecten in de stad en producten voor elke portemonnee te realiseren.

Beoordelingscriteria

Welk materiaal kan ik gebruiken?

De Domtoren wordt zo grondig opgeknapt dat al het steen dat kan worden gerestaureerd ook op de toren behouden blijft. Alleen het steen dat door weer en wind zo is versleten dat het komende honderd jaar echt niet meer veilig op grote hoogte vast blijft zitten, wordt vervangen. Dat steen komt als puin, hele blokken en ornamenten van de toren af. Wil je meer weten over het materiaal van de Domtoren?

Meer over het materiaal
Ideeenwestrijd van Dom tot Steengoed

Hoe verloopt het selectieproces?

Uit alle inzendingen wordt door ‘Van Dom tot steengoed’ op basis van de criteria een voorselectie gemaakt van uitvoerbare ideeën waaruit een vakjury vervolgens de winnaars selecteert. De jury zal zoveel mogelijk winnaars selecteren voor een divers aanbod aan uitvoerbare ideeën. Zolang de voorraad Domsteen strekt.

Domtoren Utrecht
Wie zitten er in de jury?

De jury bestaat uit circulaire experts, duurzaam erfgoeddeskundigen, creatievelingen, ondernemers en een Utrechtse vertegenwoordigers. De jury bestaat uit: Tina Lenz (docent HKU), Suze Gehem (Groene Grachten & Rooftop Revolution), Eelco Eerenberg (wethouder gem. Utrecht), Guido Braam (circulair ondernemer), Bianca Ernst (Buurman Utrecht - hergebruik van materialen).

Ideeenwedstrijd van Dom tot Steengoed
Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?

De winnaars worden 18 november tijdens de pitch night op een duurzame locatie bekend gemaakt. Welke locatie dit precies is dat blijft nog eventjes een verrassing.

Van Dom tot Steengoed
Wanneer krijgen de winnaars het Dommateriaal?

Vanaf december kan het materiaal worden opgehaald door de winnaars (ja, je moet zelf voor transport zorgen). ‘Van Dom tot steengoed’ zal je informeren op welke datum en locatie, afhankelijk van de restauratieplanning van de aannemer.


Tijdlijn

11 juli vindt tijdens Duurzaam Weekend Utrecht een demonstratie plaats door Niels Janszen van Reszto hoe je van puin een product maakt.

5 aug vindt er een Meet Up plaats bij Circle That. Je kunt hier gratis aan deelnemen voor informatie, vragen en om het materiaal van de ideeënwedstrijd te bekijken.

26 aug vindt er een Meet Up plaats van Circle That

9 sept vindt er een Meet Up plaats van Circle That

16 september sluit de indienperiode en gaat de jury aan de slag met de lastige klus om een keuze te maken uit alle creatieve ideeën.

18 november vindt de bekendmaking van alle winnaars plaats tijdens een live event. Die avond zullen we ook ideeën matchen aan makers.

December kunnen winnaars hun materiaal ophalen. Hierbij zijn wij nog afhankelijk van de restauratieplanning.

Februari 2022 tijdens de week van de circulaire economie verwachten we de eerste producten en projecten te lanceren. De producten zullen de eerste 6 maanden exclusief in de VVV winkel op het Domplein en op utrecht-winkel.nl worden aangeboden.

Ideeenwedstrijd