Resultaten

Tastbare en zichtbare resultaten van hoe we het restmateriaal kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Zie hieronder een selectie van gerealiseerde producten, kunstwerken en ideeën binnen Van Dom tot steengoed. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de realisatie van een lichtkunstwerk op de Domtoren. Bekijk hieronder de resultaten!

Kunstwerk met ornamenten in Máximapark

Met ornamenten die zijn vrijgekomen tijdens de restauratie maakte de Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort een kunstwerk gemaakt van ornamenten van de Domtoren. Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is nu in dit moderne hart van Utrecht ook een stuk erfgoed van hét icoon van de stad te zien. De Kort: ‘‘In de provincies Limburg en Brabant staan overal in de buitengebieden kapelletjes. In Utrecht hebben we die niet zo. Het idee is dat dit ook zo’n mooie verstilde plek wordt. Dat er ontmoetingen komen. Het is al een stille plek in het Máximapark en ik hoop dat het kunstwerk dat straks versterkt. Het zou mooi zijn als het een plek wordt waar voorbijgangers even gaan zitten.’’

Voorproefje? Bekijk dan deze video.

Brokkenmákers bedacht dit concept voor een kunstwerk.

Meer informatie

A Piece of Me: Mini Domtoren

Deze circulaire mini Dom is gemaakt met stukjes steen die zijn vrijgekomen tijdens de Domtoren restauratie. Het vermalen Domsteen gegoten met een duurzame kunsthars geeft elk model een uniek uiterlijk.

Maker: ontworpen en gemaakt door Niels Janszen van het Utrechtse bedrijf Reszto.

 

Naar de webshop

De Domtoren baksteen

Ga jij in de nieuwe stadswijk Merwede wonen? Grote kans dat jouw huis (deels) is gemaakt van stukjes Domtoren. De stenen zijn gemaakt van het puin en gruis dat bij de restauratie vrijkomt. Maar liefst 250.000 circulaire Domstenen (van de 1 miljoen!) gaan gebruikt worden bij de bouw van deze Utrechtse wijk. Zo krijgt het restmateriaal van de Dom een nieuw leven in de stad.

Meer info

Puin in een Lijstje

Deze steen is niet zomaar een steen maar komt van de Domtoren. Daarom is hij ingelijst. De kleine Domtoren bovenop de steen verwijst naar zijn herkomst.

Maker: Roos Kluvers van Utrechts bedrijf Roses are Red.

Naar de webshop

Domme Restauratie: Inkt prints met Dom gruis

De ontwerpen zijn gebaseerd op de 4 iconische onderdelen van de toren, herverdeeld in verschillende composities. Als een soort restauratie, maar dan wat dommer. Elke print bevat 2 gram Dom gruis dat is verkregen tijdens de restauratie. De verf en de schildering zijn volledig handgemaakt. Het zijn limited editions, van elk ontwerp worden er 100 gemaakt. Elk exemplaar is anders in textuur en kleurtoon. Foto’s kunnen afwijken.

Maker: Imme Huetink – Imme is vorig jaar afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven, en daarna terug verhuisd naar haar geboortestad Utrecht. Daar is ze haar ontwerpstudio begonnen in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein.

Ik ben heel blij om weer terug te zijn in mijn favoriete stadsie, en daarom ook extra trots op dit project.‘ – Imme

Naar de webshop

Over de ideeënwedstrijd

Tijdens de restauratie van de Domtoren wordt veel steen vervangen én hergebruikt. Iedereen krijgt de kans om aan het hergebruik bij te dragen en met het restmateriaal van de Domtoren zijn of haar idee uit te voeren. Elke stukje Dom, van blok tot puin, krijgt zo dankzij alle ideeën een nieuw leven. Bijna 200 (!) mensen uit heel het land hebben hun idee ingediend.

Ideeënwedstrijd

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid en ons privacy statement.